بر اساس شاخص های تعریف شده ، سرویس های بهداشتی مورد استفاده در عملیات امدادی اردوگاهی را می توان از نظر میزان پایداری ، چگونگی استفاده ، نحوه ساخت و نوع مواد و مصالح بکار رفته در آنها به چند دسته بشرح زیر تقسیم کرد :
سرویس بهداشتی ثابت ساخته شده با مصالح ساختمانی
این سرویس ها با استفاده از مصالح ساختمانی معمولی نظیر ترکیبی از سیمان ، آجر و تیر آهن ساخته می شوند. برجسته ترین ویژگی این سرویس ها استحکام و پایداری آنها در مقابل وزش باد و یا ضربه های ناگهانی است. ضمن اینکه بسهولت می توان آنها را به شبکه آبرسانی متصل و روشنایی مورد نیاز را نیز از طریق شبکه سراسری برق تأمین کرد. همچنین برای دفع فضولات نیز می توان یک حلفه چاه فاضلاب برای هر یک حفر نمود.
اما اشکال این سرویسها در این است که عملیات ساخت آنها مستلزم تأمین مصالح ، بنایی ، لوله کشی ، سیم کشی و غیره است که علاوه بر صرف وقت و هزینه زیاد ، ساخت آن در هر مکانی توجیه نداشته و تنها در محل های خاص و معینی می توان آنها را احداث نمود. ضمن اینکه پس از اتمام عملیات امداد رسانی تخریب و انهدام آنها نیز مشکلات زیادی را بدنبال خواهد داشت.
مطلب پیشنهادی: سرویس بهداشتی پرتابل
سرویس بهداشتی پیش ساخته تک سلولی
سرویس های بهداشتی پیش ساخته با استفاده از مصالح سبک نظیر اسکلت فلزی و ورق آهن یا نظیر آن ساخته شده که یا بر روی یک پلیت فلزی استقرار می یابند یا بر روی یک ارابه نصب می شوند.
سنگینی وزن موجب می شود که برای استقرار و نصب سرویس بهداشتی در محل الزاماٌ از وسیله نقلیه بزرگ و جرثقیل استفاده گردد. این امر علاوه بر تحمیل هزینه ، توجیه نصب آنرا در هر محلی بویژه در مناطق صعب العبور نا ممعتبر می سازد.
همچنین با توجه به وجود هیدرو اکسید سدیوم (سود سوز آور) در مواد شوینده و واکنش این ماده با آلومینیوم در بندنه این نو سرویس ها باید از پلیمر بعنوان روکش استفاده نمود تا شستشو موجب خوردگی بدنه نگردد.
سرویس بهداشتی چند سلولی ثابت و سیار (مخصوص امداد اضطراری و یا موقت )
این سرویس ها مشتمل بر چند سلول هستند که معمولاٌ داخل یک کانکس بزگ جاسازی می شوند. این کانکس ها یا ثابت هستند که در اینصورت برای استقرار آن در محل حتماٌ لازم است تا از کانتینر و جرثقیل استفاده کرد. و یا بر روی ارابه استقرار یافته اند که با یدک کش می توان آنها را جابجا کرد. این سرویس ها علیرغم برخورداری از ویژگیهای مثبتی از جمله استحکام ، ماندگاری ، خودکفایی از نظر استفاده از آب ، برق ، و جمع آوری فضولات ، اما بواسطه وزن و اندازه بزرگ ، بهای آن بسیار زیاد و استقرار آن در هر محل و هر شرایطی امکانپذیر نیست. ضمن اینکه پس از اتمام عملیات ، جابجایی و استفاده مجدد از آن معمولاٌ فاقد توجیه اقتصادی است.
مطلب پیشنهادی: شاخص های بین المللی سرویس های بهداشتی
سرویس بهداشتی چادری
ساده ترین و ارزان قیمت ترین نوع سرویس بهداشتی مورد استفاده در عملیات امدادی سرویس های چادری هستند. بدنه این سرویس ها از پارچه برزنتی ساخته شده که به دور یک اسکلت فلزی نازک پیچیده شده اند.
تنها ویژگی مثبت این سرویس ها بهای ارزان آنهاست. در مقابل سبکی وزن ، غیر بهداشتی بودن ، عدم امکان تأمین آب و نداشتن سیستم دفع فاضلاب ، و …. از جمله ایرادات وارده به این نوع سرویس هاست.